издания на Фокус :
Фокус Нюз Резултати на живо Фокус Радио Фокус Фен Фокус Прес Фокус Армия
27 Февруари 2021 | 12:34
Мондиал 2010
Рали "Пещера"
02 август 2013 | 16:03 | Агенция "Фокус"
34-ма пилоти ще участват в 20-то юбилейно планинско състезание

18-кратният шампион на България на писта Илия Царски заяви за Агенция "Фокус", че тази година няма да има скандал между него и основният му конкурент в планиснкото Рали Пещера, тъй като организаторите от българската федерация по автомобилизъм са се погрижили да направят едно генерално класиране, съобщи Агенция "Фокус":

34-ма пилоти ще участват в 20-то юбилейно Планинско състезание „Пещера 2013”
В Пещера ще се проведе 20-то юбилейно издание на Планинско автомобилно състезание "Пещера – 2013”, каза за Радио „Фокус” - Пазарджик директорът на състезанието Георги Славейков. Спортното събитие е VI кръг от планински шампионат в България. Досегашните издания не са се провеждали всяка година, имаше прекъсване от няколко години, в които не се провеждаше надпреварата, уточни Славейков. Участъкът, по който карат участниците, е една отсечка от град Пещера до курорта „Свети Константин”, местността Мечето. Там е финалът, а стартът е в самия град. Отсечката е дълга 9 километра и 200 метра. Ще се кара в два манша на самото състезание, а тренировката е в три манша. Тренировката е в събота, 3 август, от 15.00 часа, а състезанието е в неделя, 4 август, от 10.00 часа. До изтичането на крайния срок за подаване на заявки са се записали 34 състезатели. Сред тях са всички, които са конкурентни в този шампионат – Илия Царски, Пламен Стайков и други, уточни организаторът. Що се отнася до споровете, възникнали при състезанието миналата година, сме взели мерки да не се стига до такива неща. И миналата година споровете бяха неоснователни, защото състезателите търсят неща, които ги няма, за да си оправят техните си неща, коментира Георги Славейков. Организаторите имат договор с полицията за охрана, а отделно от това ще има 60 души по трасето – сигналисти и маршали. Почти на всеки 300 метра ще има човек с радиостанция и ще може да предава непрекъснато информация какво се случва по трасето. Това се прави с цел безопасност, за да не стават инциденти. Интерес към Планинското състезание „Пещера” има всяка година. Основният спонсор на надпреварата е АЕБТРИ, включиха се както всяка година община Пещера, банкови институции и бизнесмени, каза също организаторът.
Теодора ДИМИТРОВА

Илия Царски: Тази година няма да има скандал със Стайков, ще има едно генерално класиране в Пещера
18-кратният шампион на България на писта Илия Царски заяви за Агенция "Фокус", че тази година няма да има скандал между него и основният му конкурент в планиснкото Рали Пещера, тъй като организаторите от българската федерация по автомобилизъм са се погрижили да направят едно генерално класиране, съобщи Агенция "Фокус". Миналата година такова нямаше и медиите обявиха Царски за победител. След това Стайков оспори лидерството му, но в последствие се оказа, че грешката е в организаторите, които не са направили общо класиране и Царски е победител в клас Е и Х, а Стайков - в А и N.
Царски обяви: Проблемът е, че Стайков не знаеше правилата и малко прибързано обяви, че печели състезанието. Тази година такъв скандал няма да има. Aз имам рекорд на това трасе и се надявам да го подобря. Ще бъде тежко от гледна точка на конкуренцията, но и заради високите температури в събота и неделя", обяви Царски.
Днес пилотът представи новия си автомобил Мицубиши Лансер Ево9. С него той ще участва в седмия кръг от републиканския планински шампионат тази събота в Пещера. "Автомобилът е обновен. Има еволюция в мотора", обяви още Царски.
Христина КОЛЕВА

Георги Славейков: Споровете между Царски и Стайков миналата година бяха неоснователни, в Пещера ще се състезават 34 екипажа
В Пещера ще се проведе 20-то юбилейно издание на Планинското състезание "Пещера – 2013”, каза за Радио „Фокус” - Пазарджик директорът на състезанието Георги Славейков. Участъкът, по който ще преминават автомобилите, е една отсечка от град Пещера до курорта „Свети Константин” - местността Мечето, където е финалът. Стартът е в събота в Пещера. Отсечката е дълга 9 километра и 200 метра. Самото състезание ще протече в два манша, а тренировката е в три. Тя е в събота, 3 август, от 15:00 часа, а състезанието е в неделя, 4 август, от 10:00 часа. До изтичането на крайния срок за подаване на заявки – 30 юли, са се записали 34 състезатели. Сред тях изпъкват имената на Илия Царски и Пламен Стайков. Що се отнася до споровете, възникнали между водачите на състезанието миналата година, сега са взети мерки такива да не се допускат. "И миналата година споровете бяха неоснователни, защото състезателите търсят неща, които ги няма, за да си оправят техните си проблеми", смята директорът на Планинското състезание „Пещера – 2013”. Организаторите имат договор с полицията за охрана на състезанието, а отделно от това ще има 60 души по трасето – сигналисти и маршали. Почти на всеки 300 метра ще има човек с радиостанция, който ще може да предава непрекъснато информация какво се случва с цел безопасност, за да не стават инциденти. Интерес към Планинското състезание „Пещера” има всяка година. Основният спонсор на надпреварата е АЕБТРИ. Със средства и помощ се включват община Пещера, банкови институции и местни фирми.

Илия Царски представи новия си автомобил преди Рали Пещера, скандалът със Стайков е забравен
Илия Царски представи новия си автомобил Мицубиши Лансер Ево9. С него 18-кратният шампион на България на писта ще участва в седмия кръг от републиканския планински шампионат тази събота в Пещера, съобщи БТВ. Миналата година организаторите на Рали Пещера не бяха направили едно общо класиране и нямаше обявен шампион в състезанието. Това предизивка медиен скандал между Петър Стайков и Царски. След състезанието бе оповестено, че автомобилният състезател Стайков е на първо място в генералното класиране, следван от Илия Царски. Няколко часа по-късно, от bTV заявиха, че Илия Царски е на първо място в група Х и Е, а Петър Стайков също на първо място, но в група А и N. Стайков заяви пред агенция „Фокус”, че е на първа позиция с 1.73 секунди по-добро време от това на Илия Царски.
"Много е важно, не знам дали сте готови да извадите истината на яве… - казва Стайков. - В неделя преди старта. Моят колега Мирослав Ангелов в 6.00 часа e на трасето и с още един от пилотите с очите си виждат как Илия Царски поставя големи камъни по траекторията на преминаване на автомобилите по трасето, крие ги в тревата близо до пътя. Той знае, че стартира първи, а аз съм втори и ако ударя такъв камък, не мога да бъда конкуренция. Моят колега ми съобщи информацията, но другият пилот от Шумен, който завърши трети на тренировките в съботния ден – Мартин Сурилов, беше изплашен и не пое риска да стартира в неделя. Завоите по трасето са около 90 и не знаеше на кои от тях има поставени камъни.Трасето е 9 км и 200 метра. Не може да има хора навсякъде. Като става дума за организация на състезанието, то беше много добре организирано до момента, в който изникна този проблем в неделя сутринта. Аз лично отидох при шефа на състезанието Георги Славейков и му съобщих за поставените камъни. Той ми каза, че това е лично наш проблем и остави така нещата. Става въпрос за рискуване на живота на пилотите, а също и за живота на публиката. Ако мина през камък и колата излезе от траекторията извън пътя, аз мога да смачкам някой от публиката, защото по завоите имаше около 20 човека. Аз поех риск, защото това беше първото ми състезание с новия тим. Според мен това трябва да се отбележи, защото такива хора не са за автомобилните трасета. Ние сме пуснали вече писмо до федерацията и съобщаваме за случилото се, това няма да остане скрито.” Царски опроверга обвиненията. След ралито организаторите обявиха, че и двамата са победители.